A tárkony Közép-Ázsiából származó fűszernövény, mellyel tejszínes habart ételeket, főként szárnyasokat, halakat ízesítünk. Jellegzetes édeskés és egyben fanyar, enyhén borsos íze miatt meghatározó fűszer az ízek világában.
Tudjuk, hogy jó hatással van az anyagcserére, de van aki csak fenséges íze miatt használja, a vele fűszerezett leves felpezsdít a hűvös napokon.
Az AMC-ben intenzívebbek az ízek, kevesebb fűszer kell azonos ízhatás eléréshez. Lássuk hát hogyan is készíthető el benne. Nyomj egy lájkot.
Lehetőleg használjunk friss alapanyagokat, ha éppen nincs részesítsük előnyben a fagyasztott alapanyagokat
Hozzávalók 4 személyre (bőséges adagok):
szükséges AMC edény
- 20 cm-es 4,2 l-es edény fedővel
alapanyagok:
- ½ kg csirke hús, lehet nyak és szárny is (ízletesebb)
- 1 kisebb fej hagyma,
- pici só, vagy ízlés szerint egy lapos evőkanál ételízesítő
- pici bors,
- 2 sárgarépa,
- 1 fehér répa,
- 1 nagyobb burgonya,
- 1 dl tejföl,
- 1 lapos evőkanál liszt
- egy evőkanál friss, vagy morzsolt tárkony
előkészítés:
- megmossuk az alapanyagot/okat
- a csirkét - comb, vagy mell - csíkokra,
- a burgonyát kis kockákra,
- a répákat karikákra,
- a hagymát finomra vágjuk,
az étel elkészítése AMC-vel
- melegítsük elő az edényt az első piros csíkig,
- a húst pirítsuk meg,
- tegyük bele a tejföl és a liszt kivételével a hozzávalókat,
- tegyünk hozzá annyi vizet amennyi szükséges a kívánt leves mennyiségéhez,(kb 3 l)
- a legkisebb energián főzzük 30 percig
- vegyük le a fedőt, húzzuk félre és habarjuk be a liszt és a tejföl felhasználásával,
- kevergessük az újraforrás pillanatáig,
- vegyük le az energia forrásról, tegyük félre
tálalás AMC-vel
- a 20-as fedőt,az asztalra helyezzük,
- rátesszük az illatos levessel teli edényt
Elkészítheted korábbról megmaradt marhapörkölt felhasználásával is, kiváltva a csirkehúst, illetve az egy fej hagymát. A pörköltöt akkor tedd a "zöldség levesbe", amikor az már kész. Főzd picit össze (csak az első rottyanásig nehogy szétessen a hús) és jöhet a habarás.