2013. október 22.

Hogyan készül a sült tarja?


Eleinte az AMC használatában a két legszokatlanabb dolog  az volt, hogy azoknál az alapanyagoknál, amik eleve rendelkeznek víz/zsír tartalommal, nem kell plusz víz, illetve plusz zsír/zsiradék az ételek készítésekor. Ez alapvetően fordítja meg a tennivalókat az ételek készítésekor.

Hogy ne maradj le a továbbiakról sem, nyomj egy lájkot!
Ma néhány tarjaszeleten mutatom meg, hogy hogyan is lehetséges ez, aminek köszönhetően egy igazán finom és tápláló husi kerülhet az asztalra.

Hozzávalók 4 személyre:
szükséges AMC edény: 

  • 24 cm-es 2,6 l-es edény fedővel,
  • 20 cm-es kombitál,

alapanyagok:

  • 4-5 szelet tarja,
  • só, bors, őrölt köménymag,

előkészítés:

  • a tarjaszeleteket meg kell mosni és LESZÁRÍTANI,

az étel elkészítése AMC-vel

  • a szeletsütőt elő kell melegíteni  az  első piros csíkig,
  • be kell helyezni a száraz hússzeleteket,
  • ha megpirult, akkor elválik az edénytől, s meg kell fordítani,
  • fordítás után lehet enyhén fűszerezni, majd lefedni,
  • 15 perc (az ideális főzőtartományban) után ismét meg kell fordítani, s a másik oldalát is fűszerezni,
  •  ismét lefedni újabb 15 percre,
  • szükség esetén ha sok lenne a leve, (ez a hús minőségétől függ) levenni a fedőt és lepirítani,


Kitűnő étel kisebb barna kenyér szelettel és friss zöldségekkel (paprika, paradicsom, uborka, új hagyma) tálalva, de lehet burgonya pürével és/vagy hagymás burgonyasalátával is. A kívül ropogós, belül omlós tarjához én a hagymás burgonyasalátát szeretem a legjobban. Vendégvárónak is kitűnő, mert csak a husit kell frissen elkészíteni. 

tálalás AMC-vel

  • a 24-es fedőre kell ráhelyezni a sültet tartalmazó edényt,
  • a 20-as kombitálba tálalni köretként a salátát,
Jó étvágyat!

Mi történik, ha nem száraz a hús?

  • nem pirulni, hanem égni fog az edényben,
  • nem csak serceg, hanem a vízgőz miatt olyan lesz, mintha füstölne, 
  • nem pirosas, hanem barna lesz a sülés közben a felülete,
  • és az íze is égettes lesz,
Ha bátor vagy és igazán finom sültet szeretnél, akkor a leszárított húst ne az első pirosnál, hanem (ha képzeletbeli óraként tekintünk a visiothermre) kb. 10-11 óra magasságánál lévő mutató állásánál tedd az edénybe! Eredmény: gyorsabban és pirosabbra, ropogósabbra sül a husi. Fordítsd meg, hogy mindkét oldala szép piros legyen. A további teendő (fűszerezés, főzés) megegyezik a fent leírtakkal.

Próbáld csak ki!

Legközelebb egy egyben grillezett csirke elkészítését olvashatod.

A "titok" tehát a sütni kívánt husi leszárításában, valamint a kellő hőfokban rejlik!