Ahogy hűvösödik az idő, egyre inkább teret kapnak a picit nehezebb, tartalmasabb finomságok.
Ilyenkor könnyen elcsábul az ember leánya, s nekiveselkedik egy székelykáposzta elkészítésének.
Persze Edivel ez is könnyebb és finomabb, lássunk hát neki.
Ha Te is szereted, nyomj egy lájkot!
Hozzávalók 8 személyre:
szükséges AMC edény
- 20 cm-es 4,2 l-es edény
- 20 cm-es gyorsfőzőfedő
alapanyagok:
- 1 kg savanyú káposzta,
- 1/2 kg sertéslapocka,
- 4-5 db babérlevél,
- 2 közepes vöröshagyma,
- 1 kis doboz tejföl,
- 3 teáskanál pirospaprika,
- ízlés szerint só és bors,
- egy teáskanál liszt,
előkészítés:
- a vízzel átmosott káposztát fel kell darabolni kisebb 4-5 cm-es szálakra,
- fel kell kockázni a megmosott húst kb. 2x2 cm-es méretűre,
- fel kell kockázni a hagymákat,
az étel elkészítése AMC-vel
- elő kell melegíteni az edényt az első piros csíkig,
- meg kell pirítani a húskockákat,
- hozzá kell adni a hagymát, ízlés szerinti mennyiségben a sót, borsot, a babérleveleket és a pirospaprikát, majd jól átkeverni,
- rá kell helyezni a savanyú káposztát, s ismét jól elkeverni,
- rá kell tenni a gyorsfőzőfedőt, s ha lezárt és elérte az első piros csíkot a mutató, akkor le kell venni alatta a hőforrást takarékra, majd főzni 15 percig,
- le kell venni a főzésidő leteltével a gyorsfőzőfedőt, s a pici liszttel elkevert tejföllel folyamatosan kevergetve visszatenni a hőforrásra újraforrásig,
tálalás AMC-vel
- a 20 cm-es alapfedőre kell ráhelyezni a székelykáposztával teli edényt.
![]() |
a székelykáposzta készítése lépésről-lépésre |
A savanyú káposztából készített étel nem csak a hagyományos ételek élvezetét nyújtja, hanem nagyon egészséges is. Téli szűkös vitaminforrásaink kiemelkedő eleme.
Közismerten - főleg nyersen fogyasztva - magas C vitamin tartalma miatt előnyös gyakori fogyasztása. A főzés során ugyan veszít C-vitamin tartalmából, de még mindig marad benne bőven, ami az AMC edényeiben történő elkészítésnek köszönhetően még hatványozottabban igaz a zárt rendszer, illetve a rövid főzési idő miatt. Bátran élvezkedhtünk, mert nincs plusz zsiradék benne.
Milyen szerencse, hogy a savanyú káposztát nem kell feltétlenül tudatosan enni, éppen elég azért fogyasztani gyakran, mert nagyon finom!