2013. október 24.

Székelykáposzta AMC-sen


Ahogy hűvösödik az idő, egyre inkább teret kapnak a picit nehezebb, tartalmasabb finomságok.

Ilyenkor könnyen elcsábul az ember leánya, s nekiveselkedik egy székelykáposzta elkészítésének.
Persze Edivel ez is könnyebb és finomabb, lássunk hát neki.
Ha Te is szereted, nyomj egy lájkot!


Hozzávalók 8 személyre:
szükséges AMC edény 

  • 20 cm-es 4,2 l-es edény
  • 20 cm-es gyorsfőzőfedő

alapanyagok:

  • 1 kg savanyú káposzta,
  • 1/2 kg sertéslapocka,
  • 4-5 db babérlevél,
  • 2 közepes vöröshagyma,
  • 1 kis doboz tejföl,
  • 3 teáskanál pirospaprika,
  • ízlés szerint só és bors,
  • egy teáskanál liszt,

előkészítés:

  • a vízzel átmosott káposztát fel kell darabolni kisebb 4-5 cm-es szálakra, 
  • fel kell kockázni a megmosott húst kb. 2x2 cm-es méretűre,
  • fel kell kockázni a hagymákat,

az étel elkészítése AMC-vel

  • elő kell melegíteni az edényt az első piros csíkig,
  • meg kell pirítani a húskockákat,
  • hozzá kell adni a hagymát, ízlés szerinti mennyiségben a sót, borsot, a babérleveleket és a pirospaprikát, majd jól átkeverni,
  • rá kell helyezni a savanyú káposztát, s ismét jól elkeverni,
  • rá kell tenni a gyorsfőzőfedőt, s ha lezárt és elérte az első piros csíkot a mutató, akkor le kell venni alatta a hőforrást takarékra, majd főzni  15 percig, 
  • le kell venni a főzésidő leteltével a gyorsfőzőfedőt, s a pici liszttel elkevert tejföllel folyamatosan kevergetve visszatenni a hőforrásra újraforrásig, 

tálalás AMC-vel

  • a 20 cm-es alapfedőre kell ráhelyezni a székelykáposztával teli edényt.
Jó étvágyat!

a székelykáposzta készítése lépésről-lépésre

A savanyú káposztából készített étel nem csak a hagyományos ételek élvezetét nyújtja, hanem nagyon egészséges is. Téli szűkös vitaminforrásaink kiemelkedő eleme.

Közismerten - főleg nyersen fogyasztva - magas C vitamin tartalma miatt előnyös gyakori fogyasztása. A főzés során ugyan veszít C-vitamin tartalmából, de még mindig marad benne bőven, ami az AMC edényeiben történő elkészítésnek köszönhetően még hatványozottabban igaz a zárt rendszer, illetve a rövid főzési idő miatt. Bátran élvezkedhtünk, mert nincs plusz zsiradék benne.

Milyen szerencse, hogy a savanyú káposztát nem kell feltétlenül tudatosan enni, éppen elég azért fogyasztani gyakran, mert nagyon finom!